O granty na skvalitnenie vzdelávania sa môžu uchádzať študenti a pedagógovia

19.09.2011 Celý región

Bratislava 19. septembra (TASR) - Zlepšovať úroveň vzdelávania na Slovensku je zámerom troch grantových programov v tomto školskom roku, ktoré vyhlasuje Nadácia Orange. Môžu sa o ne uchádzať študenti a pedagógovia svojimi projektmi, ktoré zašlú na adresu Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava.

Na program Školy pre budúcnosť možno projekty predkladať do 26. októbra. Naň je vyčlenených 150.000 eur, podpora na jeden projekt je do 1500 eur. Program už deväť rokov motivuje pedagógov k inovatívnym formám prístupu vo výučbe. Je určený pre kreatívnych a moderných učiteľov základných a stredných škôl, ktorí pútavým či netradičným spôsobom zvyšujú záujem žiakov o nové poznatky a vzdelávanie. Šancu majú projekty, ktoré svojimi progresívnymi a efektívnymi metódami vytvárajú zo škôl atraktívne prostredie, podnecujú študentov k aktivite a zaujímavou formou ich oboznamujú s novými témami. Novinkou tohto ročníka je možnosť požiadať o finančný príspevok na odborné vzdelávanie. Pedagógovia môžu získať nové poznatky a inšpirácie pre prax študijnými pobytmi, stážami, kurzami, seminármi a workshopmi doma alebo v zahraničí.

Program Šanca pre talent je na podporu nadaných študentov, ktorí výnimočnými schopnosťami a vedomosťami dosahujú úspechy v rôznych oblastiach a aktívne sa zapájajú do športovej, umeleckej či vedecko-výskumnej činnosti. Študenti stredných a vysokých škôl sa môžu po šiestykrát uchádzať o príspevok do 1500 eur z celkovej sumy 30.000 eur. Nadácia chce tento rok osobitne povzbudiť k predloženiu študijných projektov aj iniciatívne dievčatá, ktoré študujú v odboroch informačných technológií. Žiadosti treba zaslať do 17. októbra. Financie môžu využiť na úhradu poplatkov na štúdium, študijný pobyt, stáž alebo aktivity podporujúce talent, odborný a osobnostný rast študenta.

Aj Štipendium pre znevýhodnených je grantový program pre študentov stredných a vysokých škôl, v tomto prípade s ťažkým zdravotným postihnutím. Jeho zámerom je aj integrácia hendikepovaných študentov prostredníctvom podpory ich vzdelávania, rozvíjania schopnosti a vedomosti. Pre nich je k dispozícii suma 25.000 eur. Jednotlivci môžu získať štipendium do 700 eur, z ktorého možno hradiť náklady spojené so štúdiom - na nákup školských pomôcok, literatúry, úhradu cestovného, ubytovania či stravy. Uzávierka programu je 19. októbra.

Informácie a pomoc pri tvorbe projektov poskytnú pracovníci uvedeného Centra na číslach 0918/393 972, 0905/313 313 a 02/5464 4682. Podmienky sú na internetovej stránke www.nadaciaorange.sk.
 

Vyberte región

mark